В Изпълнителната агенция по лекарства са докладвани два случая във връзка с ваксината „Тетраксин” - съответно за 2015 г. и за 2016 г. по един.

Това каза на извънреден брифинг в здравното ведомство заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков във връзка със силния обрив, станал причина 6-годишно дете да постъпи в Спешното отделение на Пловдив.

По-рано днес, пред парламентарната здравна комисия, друг от заместниците на Москов – Персенски, обясни, че все още не е доказана връзката между обрива на детето и поставената ваксина „Тетраксим”.

Има ваксини до края на годината, докладва здравното министерство

Има ваксини до края на годината, докладва здравното министерство

До тогава ние ще проведем нови обществени поръчки, убеден е зам.-министър Персенски

Д-р Шарков уточни, че имунизацията с „Тетраксин” на момчето от Пловдив е направена на 13 септември. На 14 септември в 21,15 часа е получено повикване за дете на 6 години с локален обрив на едната ръчичка, което не е квалифицирано като спешно. Направен е компрес с риванол и детето не било хоспитализирано.

Д-р Шарков попита, защо 15 дни никой не е бил сезиран за този случай. Той уточни, че през 2015 и 2016 г. има по един докладван такъв случай при 120 000 имунизации с въпросната ваксина. Ваньо Шарков посочи още, че педиатрите предупреждават за възможен локален обрив и повишаване на температурата и увери, че не се е налагала хоспитализация.

Това, което искам да кажа, че не разбирам защо 15 дни след случая ние разбираме, че има такъв случай, посочи още Шарков и изтъкна, че това е в полза на някакви антиваксинални движения.

Той припомни, че имунизациите се правят, за да не умират деца така, както са умирали преди години. Подобни алергични реакции и повишаване на температурата са нормални и познати на педиатрите, коментира още Ваньо Шарков.

Относно твърденията за жив щам във ваксината, д-р Шарков бе категоричен, че това е абсурдно. „В кратката характеристика на продукта пише изрично и всички родители би трябвало да са предупреждавани, че е възможно да настъпи обрив, при който се прави такъв компрес с риванол. Нямаме сезиране за други случаи”, категоричен бе д-р Шарков.

По-рано колегата му Персенски увери, че става въпрос само за едно дете, което е получило обрив и е постъпило в болница. „Категоричната връзка между обрива като постваксинална реакция не е доказана”, каза още той.

По думите му, до момента няма информация, потвърдена от медицински специалист и направени изследвания, че става въпрос за обрив в резултат на постваксинална реакция. „24 часа са необходими най-малко за да се докаже дали това е следствие на ваксината или не”, заяви още Адам Персенски.