Днес, 21 юни, е денят на лятното слънцестоене в Северното полукълбо. Точно в 13:07 ч. ще настъпи астрономическото лято. А по този страхотен повод, ще ни бъде светло цели 15 часа 19 минути и 29 секунди. Съответно, нощта ще е най-късата през годината - по-малко от девет часа.

Ако си мислим, че астрономическото лято доста е закъсняло, на фона на жегите, които ни мъчат от началото на юни, то трябва да сме наясно с една разлика - между метеорологичните и астрономическите сезони.

Снимка 363693

Източник: iStock

Сезоните на метеоролозите разделят годината на тримесечия. Така например лятото идва на първи юни и го изпращаме в последния ден на август. Но астрономията не е тясно свързана с прогнозите за времето и температурите, а с други явления.

Началото на астрономическото лято винаги се пада между 20 и 22 юни. Точният ден и час зависи в кой момент Земята достига конкретен наклон, правещ така, че Слънцето да огрява най-дълго Северното и най-късно - Южното полукълбо.

Снимка 363692

Източник: GettyImages

Думата слънцестоене идва от латински език и значи "точката, когато Слънцето е спряло". В Древността най-късият и най-дългият ден в годината са се почитали като празници. Свързани са най-вече с молитви и ритуали за добра реколта и здрав добитък.

И днес една хилядолетна традиция бе спазена. Близо 10 000 желаещи да посрещнат най-дългия ден в годината се събираха край каменните фигури в Стоунхендж, както показва BBC.

Опасностите на лятото

Опасностите на лятото

Грешките, за които не внимаваме достатъчно

Смята се, че тази древна местност в Англия е създадена в чест на слънцето, а камъните са ориентирани спрямо лятното и зимното слънцестоене. Благодарение на тях и разположението им, хората преди хиляди години са предсказвали фазите на слънцето и явления като затъмненията.