Реформите в Китай започват преди 30 години. Преди 3 десетилетия вместо „здравей" обичаен поздрав сред китайците бил „нахрани ли се днес?".

Китайският зам.-външен министър Фу Инг, която по покана на Атлантическия клуб изнесе лекция в София, се похвали, че за този период 200 млн. китайци са изведени от бедността.

Сега за месец в Пекин се продават 140 000 коли. Това поставя и редица нови проблеми пред Китай като например задръстванията, тъй като все повече намалява броят на велосипедистите за сметка на собствениците на автомобили.

В момента в Китай потребители на Интернет са 460 млн. души, 200 млн. пък са блогърите, 2 000 са вестниците, а 9 000 - списанията. Китай надмина Япония и се превърна във втората икономика в света, похвали се още Фу Инг.

Проблем пред КНР е завишеното енергийно потребление. Друг проблем е замърсяването - 16 от 20-те най-замърсени градове в света са в Китай. Една четвърт от реките и езерата в републиката са замърсени и водата в тях не става за пиене.

Предизвикателство пред Китай е и евтиният труд. 20 млн. души годишно влизат на пазара на труда. 83 млн. пък са хората със специфични нужди. Всички тези предизвикателства се преодоляват трудно, посочи зам.-вътрешният министър на Китай.

По думите й сега една от основните цели на Китай е качество на икономическия растеж. През миналата година 60 млн. китайци са пътували като туристи в чужбина. Фу Инг очаква скоро китайските туристи да достигнат 100 млн.

За да бъде България атрактивна туристическа дестинация за китайците, Фу Инг препоръчва да бъде популяризирана страната ни по-активно сред китайския народ.

Виждам един по-добър Китай в един по-добър свят. Това е визията на Фу Инг за бъдещето и напълно застава зад думите на китайския президент Ху Дзинтао, че XXI век трябва да е век на сътрудничеството. Възприемаме Европа като много важен наш партньор, посочи тя и допълни, че България е важен партньор на Китай в Европейския съюз.

Това не е първата визита на Фу Инг в нашата страна. За първи път тя пристигнала у нас преди 30 години, когато прекарала един уикенд край Дунава. Споменът й от нашата страна е за редиците с ябълкови дървета със сочни узрели плодове.

Сега, 30 години по-късно, едно от първите неща които направила на българска земя, било да си купи ябълка. „Вкусът не беше такъв, какъвто очаквах", посочи тя и предположи, че ябълката, която си купила, е била вносна. Фу Инг решила да спази и една пролетна българска традиция - купила си мартеница. Все още обаче не е видяла щъркел, за да я свали.