Щафетният олимпийски огън ще остане спрян там, където е в момента до 21 май.

Това съобщи Чен Лан от посолството на Китайската народна република у нас на пресконференция в София по повод опустошителните земетресения в Китай и предстоящата Олимпиада.

В момента щафетният огън се намира на южното крайбрежие близо до Шанхай и ще остане там, тъй като от днес до 21 май Китай е в национален траур в памет на загиналите от земетресението.

Брифингът в София също започна с минута мълчание в памет на загиналите.

До момента няма данни някоя от страните участнички в олимпиадата да е изтеглила своите състезатели.
От посолството считат, че няма опасност последици от земетресението да засегнат Пекин и заявиха, че всички сгради и съоръжения за игрите не са застрашени.

По данни на китайското посолство това земетресение е с най-широк магнитуд - като поражения от епицентъра към околностите - от създаването на Китай.

Броят на загиналите до момента е над 30 хиляди, а ранените са 220 109 души, като са разрушени повече от 4 милиона сгради.

До момента щетите в Китай са оценени на 20 милиарда щатски долара, а до момента финансовата помощ, събрана от цял свят и от китайските граждани е на стойност 1,2 милиарда щатски долара.

От посолството заявиха, че нямат информация каква точно помощ ще даде България, но приемат всякакви помощи, като в момента най-много се нуждаят освен от финансова помощ - от палатки и лекарства, които да предпазят хората от заразни болести.

Междувременно световните агенции цитираха китайското правителство, което обяви, че фирмите са понесли загуби от 67 милиарда йени (7 милиарда евро) от директни загуби след земетресението от миналата седмица.