Руският газов монопол „Газпром" прогнозира, че цените на петрола ще достигнат $250 за барел през 2009 г., съобщава Financial Times, цитиран от moneybg.

Това предупреждение съвпада със съобщението на Международната енергийна агенция, че рекордните цени на петрола ще доведат до намаляване на търсенето, което от своя страна ще балансира пазара на петрол.

Предлагането на петрол не може да гарантира ръста на търсенето от Азия, това показа и скокът в цените от миналата седмица. Само за 36 часа цената на петрола се повиши с $16.24 до рекордните засега $139.12 за барел в петък.

Днес потвърждаваме за много голяма промяна при въглеводородите, нивото е много високо и мислим, че цената на петрола ще достигне 250 долара за барел, заяви генералният директор на „Газпром" Алексей Милер.

Срокът 2009 г. е конкретизиран от говорител на Газпром.

Тези прогнози са значително по-високи от тези на пазарните анализатори, които виждат цени на петрола между $100 и $200 за барел през 2009 г.

Рекордните цени на петрола според МЕА ще доведат до по-малък от очакваното ръст на търсенето на петрол, 800 хил. барела дневно за 2008 година. Другите фактори са икономическото забавяне в САЩ и премахване на правителствените субсидии в някои азиатски държави.

В сектори като въздухоплаване се наблюдават първите знаци за разрушаване на търсенето, посочват още от МЕА.

Намаляването на ръста на търсенето се затъмнява от сериозен спад на предлаганите обеми.

Увеличението на предлагането, което идва извън ОПЕК, ще е само 455 хил. барела дневно, 72% от което увеличение се дължи на биогорива.

Според МЕА, ОПЕК продължава да доминира в увеличението на предлагането на петрол. През май дневните доставки от ОЕК възлизат на 32.3 млн. барела, което е с 400 хил. барела дневно повече, отколкото през април. Доставките от Ирак бележат връх от шест години и половина и възлизат на 2.5 млн. барела дневно.

Газпром има намерение да формира 15% от общата си продукция от петрол до 2012 г.

В момента дейността му е предимно в природния газ. Тази година от компанията са предвидени инвестиции в размер $30 млрд., е добавил Миллер.