Русия дава на Беларус пет дни срок, за да изготви план за изплащане на дълга за доставения руски газ.

От "Газпром" заявяват, че сключеният договор дава право да се съкратят доставките на природен газ, пропорционално на натрупания дълг.

Информацията за намеренията на руския монополист бяха потвърдени на пресконференция от директора на „Газпром" Алексей Милер, който се е срещнал днес и с президента Дмитрий Медведев.

Припомняме, за дълга на Беларус от "Газпром" предупредиха още преди месец.

По данни на „Газпром" цената на природния газ за Беларус е 168.7 долара за 1000 куб. Метра, а за второто тримесечие цените скачат във връзка с цените на световните пазари - до 184 долара.

Според четиригодишния контракт между „Газпром" и „Белтрансгаз", до 2011 година Беларус трябва да плаща за газа на средноевропейска цена, с експортни такси и транспортни разходи.

Още миналата година представителите на Беларус поискаха отстъпка от 25% от цената, а според изказвания по време на създаването на т.нар. Митнически съюз, лидерът на страната Лукашенко е настоял за разпростиране на правилата на съюза и върху търговията с енергийни източници.

Преди това периодично възникнаха няколко "икономически конфликта" между двете държави и техни компании монополисти - петролен конфликт и "млечна война" и заплаха за спиране на транзита на електроенергия.
В началото на тази година Минск заплаши да спре и транзита на електроенергия.