Броят на компаниите с руски капитал в Казахстан се е увеличил със 70% през годината, съобщи търговският представител на Русия в републиката Антон Логинов пред РИА Новости.

По официални данни към 1 август в Казахстан са регистрирани 41 хил. чуждестранни организации.

"От тях 18 хил. са с руски капитал (плюс 70% спрямо миналия период), предимно малки и средни предприятия", каза Логинов. Повечето от тях са малки и средни предприятия, делът на големите предприятия не надвишава част от процента, уточни той.

Търговският представител обясни, че за руснаците е лесно да открият предприятие в Казахстан: получаването на специален идентификационен номер отнема до седем работни дни.

Казахстан се превърна в една от най-популярните дестинации за руснаците, които напуснаха страната, след като президентът Владимир Путин обяви частична мобилизация в Русия на 21 септември 2022 г.

До края на ноември 400 000 руснаци бяха влезли в републиката, а около 100 000 останаха в Казахстан след края на мобилизацията.

Казахстан мисли как петролът му да заобиколи Русия

Казахстан мисли как петролът му да заобиколи Русия

След инцидентите в Новоросийск

Според оценките на Министерството на националната икономика на републиката, през януари-октомври 2022 г. БВП на Казахстан е нараснал с 2,5%. Инвестициите в основен капитал са се увеличили с 6,7%. Това е значително по-малко, отколкото в съседните Армения и Грузия, където руснаците също масово заминаха.