Властите в Афганистан официално опровергаха съобщеното по-рано днес от талибаните, че двамата германски заложници са убити.

Според външното министерство на Афганистан, което се позовава на службите за сигурност, единият германец наистина е починал, но от инфаркт. Другият обаче е жив.

По-рано днес говорител на талибаните съобщи, че и двамата германци, които бяха взети за заложници в Афганистан, са били убити, защото правителството на Германия не е обявило, че изтегля войниците си от Афганистан, предаде АП.

Час преди това талибаните обявиха, че единият от двамата отвлечени германци е бил застрелян.
Тогава те съобщиха, че и другият ще бъде убит до часове, ако Германия не обяви, че войниците й ще напуснат Афганистан. 

Припомняме, двамата германски граждани бяха от мисията на ООН в Афганистан. Преди три дни те бяха отвлечени от провинция Вардак.

Говорителята на талибаните Ахмади не каза нищо за отвлечените вчера поне 18 граждани на Южна Корея.
Междувременно Сеул обяви, че е готов да преговаря с талибаните за освобождаването на 18 южнокорейски граждани, отвлечени в Афганистан.

По-рано днес талибаните дадоха срок до 11.30 часа на афганистанското правителство да започне преговори с тях за съдбата на двамата отвлечени германци и заплашиха, че в противен случай ще ги убият.

Талибаните инастояват да бъдат изтеглени разположените в Афганистан 3000 германски войници, както и да бъдат освободени всички намиращи се в афганистански затвори членове на движението.