Онлайн гигантът Airbnb е трябвало да анулира хиляди резервации, след като японското правителство въведе нов закон за споделяне и наеми, съобщава БиБиСи.

Законът регулира най-популярния пазар за Airbnb в Азиатско-тихоокеанския регион. Компанията коментира, че промените ще засегнат резервациите.

Според новия закон домакините трябва да се регистрират и да покажат лицензен номер до 15 юни, за да останат активни. На 1 юни японското правителство оповестява, че всеки домакин без лицензен номер трябва да отмени предстоящите резервации, направени преди 15 юни.

Airbnb ще анулира всяка резервация между 15 юни и 19 юни в Япония, с всеки предоставящ имот, който понастоящем няма лиценз. "Знаем, че това е гадно. Япония е невероятна страна за посещение и искаме да помогнем на нашите гости да се справят с този необичаен проблем", обясняват от компанията.

Airbnb създава фонд от 10 млн. долара, за да помогне на клиенти, които имат допълнителни разходи, свързани с алтернативни планове за пътуване, поради анулиране на резервациите им.

Проблемът с резервацията в Япония е най-новият за компанията в Азия, един от най-бързо развиващите се пазари.

ЕП призова за по-ясна регулация за икономиката на споделяне

ЕП призова за по-ясна регулация за икономиката на споделяне

Регламентът не трябва да ограничава икономиката на споделяне, смятат евродепутатите

По-рано тази година компанията коментира, че се налага да споделя информация за своите клиенти с китайското правителство, за резервиралите настаняване в страната. Данните, споделени с властите, ще включват паспортни данни и дати на резервации.

Домакините, които предлагат настаняване в Китай, също ще бъдат предоставяни на правителството, в момента, в който започнат да приемат резервации. Компанията обясни, че това означава, че вече отговарят на местни закони и наредби "като всички предприятия, работещи в Китай".

Целта на компанията е един милиард гости годишно в световен мащаб до 2028 година

Airbnb с данъчни облекчения в Гърция

Airbnb с данъчни облекчения в Гърция

ДДС -то за хотелите в балканската страна е 13%