Най-голямата руска авиокомпания „Аерофолт" ще изкупи 25.8% от своите акции от руския бизнесмен Александър Лебедев и компанията му "Национална резервна корпорация" .

На заседание на съвета на директорите на компанията е била одобрена структурата на сделката, с която от руския превозвач излиза най-крупния частен акционер.
Да изкупи дяла му в Аерофлот" Лебедев предложи още през 2009 на министъра на транспорта Игор Левитин.

Сумата по сделката е 400 милиона долара, съобщават руски издания, позовавайки се на източниците от съвета на директорите на "Аерофлот". Официално потвърждение обаче все още няма.

До този момент 51% от превозвача беше държавна собственост, а 10.62% принадлежеше на държавната банка. Останалите бяха разпределени между частни акционери. 

Както съобщават източници в руската компания изкупените акции "Аерофлот" планира за използва за придобиване на авиационни активи, контролирани от държавната корпорация „Ростехнологии". Сред тях са на авиопревозвачите „Кавминводавия", Оренбургските авиолинии" и Саратовските авиолинии.
„Ростехнологии" планираше от тях да създаде нова авиокомпания, която да стане конкурент на „Аерофлот".

Руският милиардер Александър Лебедев е един от най-богати хора не само в Русия, но и в света. Списание „Форбс" вече години наред го нарежда сред онези 500 души, които разполагат с неизчислимо богатство.

Заедно с различните си бизнес начинания, в началото на годината стана и собственик на лондонското издание Evening Standard, а в публичното пространство се говори, че Лебевед иска да купи и Independent.

Александър Лебедев е един от малкото олигарси в Русия, който не беше пометен установяването на власт от Владимир Путин и не пострада от вълната стопила богатството на Ходорковски.
Преди няколко месеца в публичното пространство беше подметнато, че бизнесменът може да участва и със свои проект на изборите през 2012 година.

Изненадата дойде през 2006 година, когато Лебедев започва общ бизнес с последния ръководител на СССР Михаил Горбачов. Тогава те купуват фалиралия вестник „Новая газета"- единственият останал независим вестник в Русия, който свободно критикува Путин.