Аржентина наложи контрол върху валутата си в опит да стабилизира пазарите, тъй като страната е изправена пред задълбочаваща се финансова криза, съобщават световните информационни агенции

Правителството ще ограничи покупките на чуждестранна валута след рязък срив на песото.

Фирмите ще трябва да искат разрешение от централната банка да продават песо, за да купуват чуждестранна валута и да извършват преводи в чужбина.

Опозиционният кандидат за президент на Аржентина предлага план за минния сектор

Опозиционният кандидат за президент на Аржентина предлага план за минния сектор

Алберто Фернандес обсъди плана с минните компании в Буенос Айрес

Аржентина също така се опитва да отложи плащанията по дълга към Международния валутен фонд (МВФ), за да се справи с кризата.

В официален бюлетин, публикуван вчера, правителството обяви, че е необходимо да се приемат "редица извънредни мерки за осигуряване на нормалното функциониране на икономиката, за поддържане на нивото на активност и заетост и защита на потребителите".

От своя страна Централната банка изтъкна, че мерките са необходими за "поддържане на стабилността на валутата". Освен това тя уточни, че въпреки че хората могат да продължат да купуват щатски долари, те ще трябва да искат разрешение за закупуване на повече от 10 000 долара на месец.

Аржентина е измъчвана от финансова криза, която се изостри от поражението на президента в неотдавнашните първични избори.

Песото падна до рекордно ниско равнище през миналия месец, след като гласуването показа, че приятелски настроеното към бизнеса правителство на президента Маурисио Макри вероятно ще бъде свалено от власт на изборите през октомври.

Макри беше избран през 2015 г. с обещания да засили икономиката на Аржентина с мащабни либерални икономически реформи. Ала страната е в дълбока рецесия. Тя има едно от най-високите нива на инфлация в света, като тя достигна 22% през първата половина на годината.