В околностите на Букурещ премиерите на България и Румъния Бойко Борисов и Емил Бок прерязаха лентата на завод на българския инвеститор „Монбат Рисайклинг", част от българската компания „Приста ойл груп".

Заводът е за рециклиране на акумулатори и в него се използват най-нови технологии, които правят предприятието „зелен тип" инвестиция. Капацитетът на завода е за раздробяване на 40 000 тона стари акумулатори годишно. В завода ще се произвеждат 22 000 тона олово, което след това отново се използва в заводите за производство на акумулаторни батерии на „Монбат".

Заводът край Букурещ е обявен от Румънската стопанска камара за най-голямата „зелена" инвестиция в района. В „Монбат Рисайклинг" ще работят над 65 служители с различна квалификация. Собствениците възнамеряват за 2011г. заводът да стане един от най-големите данъкоплатци в окръг Илфов.

Това, че премиерите се срещаме тук, е знак бизнесмените от България да продължат да инвестират в Румъния, както и румънските бизнесмени да инвестират в България", каза Емил Бок. Той подчерта, че политиците трябва да са там, където хората се нуждаят от тях.

По думите на Бок, заводът „Монбат Ресайклинг" е най-важната българска инвестиция в Румъния. В нея са използвани най-високи технологии.

Заводът притежава най-новата технология от Западна Европа, оборудването е от Италия, Франция, Австрия, като част от него е произведено в България и Румъния. Това съобщи собственикът на "Монбат" Атанас Бобоков.

Българският премиер Бойко Борисов поздрави румънския си колега за извървения заедно път до вчерашния ден, когато Европейският парламент с огромно мнозинство даде път на България и Румъния към Шенген.

По този въпрос Емил Бок също каза, че оценява вчерашното гласуване в ЕП и добави, че това е знак за признание на усилията, положени от Румъния и България за интеграцията в Шенгенското пространство.

Премиерът Борисов отбеляза, че очаква догодина заедно с румънския си колега да открият „Дунав мост - 2". Той каза, че от българска страна започва ремонтът на стария мост и изрази надежда с помощта на северните ни съседи работата да приключи по-бързо.

За завода на „Монбат" в Румъния Борисов изтъкна, че са инвестирани над 13 млн. евро в „зелена" технология и коментира, че това показва, че българските и румънските бизнесмени отдавна са преминали границата и работят в синхрон.

На церемонията дойдоха и вицепремиерът и финансови министър Симеон Дянков, икономическият министър Трайчо Трайков, който пристигна от Турция, зам.-външния министър Димитър Цанчев.

Бурята над София съкрати визитата на Бойко Борисов в Букурещ, като след церемонията той се срещна с румънския си колега при закрити врата.