ватиканаДвама високопоставени чиновници от банката на Ватикана са обект на разследване за пране на пари, съобщи BBC. По информация на агенция „Ройтерс", единият от тях е шефът на институцията Еторе Готи Тадески.

Римски прокурори са разпитали чиновниците във връзка с разследване на евентуални нарушения на закона за пране на пари. Банката, която официално се нарича „Институт по религиозните дела" (IOR) управлява финансите на римокатолическите ордени.
В италианските медии се появи информация, че IOR e използвана като параван от лица, извършващи данъчни престъпления в Италия.

По данни на агенция АНСА, 23 млн. евро са били иззети от банката.

От Ватикана отказаха коментар по случая.

Банката за последно беше замесена в скандал през 1982г, когато управителят й архиепископ Пол Марцинкус беше обвинен, че е подпомогнал фалита на най-голямата италианска частна банка, „Банко Амброзиано". Сгромолясването й беше оценено на 3.5 млд. долара.

Скандалът придоби още по-черни краски, когато двама от високопоставените й чиновници бяха убити. Един от тях беше директорът Роберто Калви, известен като „банкерът на Господ". Той беше открит мъртъв в Лондон, като по тялото имаше следи от ритуално убийство.