Президентът на САЩ Джо Байдън номинира в четвъртък американския бизнесмен от индийски произход Аджай Банга за президент на Световната банка, като похвали опита му в създаването на публично-частни партньорства справяне с изменението на климата, предава Ройтерс.

Световната банка заяви в сряда, че очаква да избере нов президент до началото на май. Той трябва да замени Дейвид Малпас, който обяви оставката си миналата седмица. Номинирането на Банга от Съединените щати почти гарантира, че той ще поеме поста, който контролира финансиране в размер на милиарди долари, докато на институцията предстои голяма поредица от реформи, за да отговори по-добре на изменението на климата и други неотложни предизвикателства, пред които са изправени развиващите се страни.

"Аджай е уникално подготвен да ръководи Световната банка в този критичен момент от историята", каза Байдън в изявление. "Той е прекарал повече от три десетилетия в изграждане и управление на успешни глобални компании, които създават работни места и носят инвестиции в развиващите се икономики, и ръководейки организациите в периоди на фундаментална промяна."

Байдън също изтъкна опита на Банга в мобилизирането на публично-частни ресурси за справяне с неотложни предизвикателства като изменението на климата в редица организации.

В исторически план банката винаги е оглавявана от представител от Съединените щати, нейният най-голям акционер, докато европеец оглавява Международния валутен фонд (МВФ) - в момента там управляващ директор е Кристалина Георгиева, но развиващите се страни и нововъзникващите пазари настояват да бъде разширен този избор.

Номинацията на Банга е първата, която е оповестена публично, но банката ще приема номинации от други страни членки до 29 март. Германия, друг основен акционер, тази седмица каза, че работата трябва да бъде поверена на жена, тъй като банката никога не е била ръководена от жена в своята 77-годишна история.

Представител на администрацията на САЩ каза, че не знае дали други страни ще номинират кандидати за поста.

Израснал в Индия, но сега гражданин на САЩ, Банга в момента работи като заместник-директор на General Atlantic, частна инвестиционна компания в САЩ. Той се пенсионира през декември 2021 г. след 12 години начело на Mastercard, където си постави за цел да въведе 1 милиард души и 50 милиона микро- и малки предприятия в цифровата икономика до 2025 г.

Той също така служи като съпредседател на Партньорството за Централна Америка, където работи в тясно сътрудничество с вицепрезидента на САЩ Камала Харис за мобилизиране на публични, частни и нестопански ресурси за Северна Централна Америка.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън каза, че опитът на Банга в Mastercard и работата му за внедряване на частен капитал в решения за климата ще му помогнат да постигне двойните цели на Световната банка за премахване на крайната бедност и разширяване на споделения просперитет.

Тя каза, че Банга разбира, че тези цели са дълбоко преплетени със справянето с изменението на климата, подготовката и предотвратяването на бъдещи пандемии и смекчаването на първопричините и последствията от конфликти и нестабилност.

 Световната банка предупреждава за глобална рецесия, очаква рязко, дълготрайно забавяне

Световната банка предупреждава за глобална рецесия, очаква рязко, дълготрайно забавяне

Глобална рецесия сега, ще е първият път от 1930 г. когато има две глобални рецесии в рамките на едно и също десетилетие