Лидерите на САЩ, Япония, Индия и Австралия се събраха в петък на среща на върха, която се очаква да донесе напредък по отношение на ваксинирането срещу COVID-19, инфраструктурата и технологичното сътрудничество. Първата лична среща на четворката, както се нарича групирането на четирите основни демокрации, ще бъде наблюдавана отблизо в Пекин, който вече критикува групата като "обречена на провал", предаде "Ройтерс".

Президентът Джо Байдън се срещна първо с индийския премиер Нарендра Моди в Овалния кабинет. Това е първата им среща, откакто Байдън пое властта през януари. Моди каза пред репортери, че двамата са поставили основите за подобряване на отношенията между двете страни. Моди се срещна с изпълнителни директори от САЩ и ще говори в ООН по време на посещението си.

Еврокомисар: Отношенията ЕС-САЩ се влошиха след AUKUS

Еврокомисар: Отношенията ЕС-САЩ се влошиха след AUKUS

Нещо е прекъснато в нашите трансатлантически отношения

Байдън провежда отделни срещи още с японския премиер Йошихиде Суга и австралийския премиер Скот Морисън.

Групата ще обяви няколко споразумения, насочени директно към Китай, включително за укрепване сигурността на доставки за полупроводници и борба с незаконния риболов. Тя също така ще представи 5G партньорство и планове за наблюдение на изменението на климата.

Срещата се провежда малко повече от седмица, след като САЩ, Великобритания и Австралия обявиха пакт за сигурност AUKUS, съгласно който Австралия ще бъде снабдена с подводници с ядрен двигател - ход, който беше категорично отхвърлен от Пекин.

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис се срещна с Моди в четвъртък и приветства решението на Индия да възобнови износа на ваксини.

Шефът на ООН притеснен, че САЩ и Китай вървят към нова Студена война

Шефът на ООН притеснен, че САЩ и Китай вървят към нова Студена война

Гутериш упрекна Вашингтон и Пекин за "напълно нефункционалните" им отношения