Президентът на САЩ Джо Байдън призовава Конгреса на страната да спре федералните данъци върху бензина и дизела за три месеца, съобщи "Блумбърг".

"Като спрем федералния данък върху газа от 18 цента за следващите 90 дни, можем да намалим цената на газа и да донесем малко облекчение на семействата", каза Байдън в сряда в Белия дом.

Според The Washington Post икономистите и конгресмените и от двете партии изразили по-скоро скептицизъм относно предложението.

Спирането на данъка върху газа ще стимулира търсенето, което може да повиши цената на газа още повече. Така, предложението на Байдън ще се окаже добро за петролните компании, но не и за потребителите, към чието облекчение са насочени такива предложения. 

САЩ посягат на петрола си от стратегическия си резерв

САЩ посягат на петрола си от стратегическия си резерв

Опит за сваляне на цените

Байдън каза още, че щатите, много от които се радват на бюджетни излишъци благодарение отчасти на федералния стимул за пандемия, също трябва да спрат собствените си данъци върху газа.

Той призова рафинериите и търговците на бензин да се уверят, че "всеки цент" от данъчната ваканция отива за потребителите.

"Вашите клиенти, американският народ, те се нуждаят от облекчение сега", каза Байдън.

Той не отговори на въпроси след изказванията си.