Минск възнамерява да отговори остро в случай на конфискация на беларуска собственост на Запад. Това заяви премиерът на Беларус Роман Головченко в събота в интервю за телевизионния канал "Беларус-1".

"Определен е доста обширен списък от компании - юридически лица-резиденти на Беларус, в които имат дялове жители от неприятелски страни. Наложихме забрана за отчуждаване на тези акции. Ако искате да работите в Беларус, моля, работете, няма да има пречки, но ако ще оставите всичко тук, да избягате и да вземете парите - извинете. Докато е такова отношението към нас, ние ще вземем същите мерки и тук", каза премиерът.

Беларус замразява чуждестранни участия в 190 компании

Беларус замразява чуждестранни участия в 190 компании

Този ход е в отговор на санкциите на Запада

Той добави, че засега няма пряка конфискация на беларуска собственост на Запад и Минск не предприема никакви мерки в тази посока.

Припомняме, че преди дни латвийските депутати приеха изявление, в което Русия се обявява за "държавен спонсор на тероризма", а действията й в Украйна представляват "целенасочен геноцид срещу украинския народ". В изявлението бе засегнат и Беларус като съюзник на Русия. 

В изявлението се отбелязва, че членовете на парламента "решително осъждат военната агресия и широкомащабното нахлуване в Украйна с подкрепата на беларуския режим" и следователно призовават "евроатлантическата общност и нейните партньори бързо да усилят и да наложат всеобхватни санкции срещу Русия"

Изявлението също така призовава страните-членки на ЕС "незабавно да ограничат издаването на визи за граждани на Русия и Беларус".

Беларус проверява бойната си готовност по границата с Украйна

Беларус проверява бойната си готовност по границата с Украйна

Украинската отбрана подготвя Киев за нова битка, докато заплахите за столицата нарастват