Властите на Беларус и Русия ще проведат разговори за изменения в споразумението за доставки на газ. Това са съобщили от пресслужбата на белaруския президент Александър Лукашенко, цитирани от "Интерфакс".

И Беларус прие списък с неприятелски държави

И Беларус прие списък с неприятелски държави

Списъкът включва и България

"Беше одобрен проект на протокол за изменение на междуправителственото споразумение относно реда за определяне на цени (тарифи) за доставка на природен газ за Беларус и транспортирането му по газопроводи, разположени на нейна територия, както и проект на протокол за изменение на междуправителственото споразумение относно условията за продажба на акции и по-нататъшни дейности на OAO Beltransgaz (сега OAO Gazprom Transgaz Belarus - IF)", се казва в съобщението.

Лукашенко подписа два указа, които одобриха като основа за преговорите за изменение на междуправителствените споразумения между Беларус и Русия относно условията за доставка и транзит на газ от 25 ноември 2011 г., отбелязва пресслужбата. Правителството на Беларус е упълномощено да подпише протоколите.

Беларус обеща на Русия всяко необходимо оборудване

Беларус обеща на Русия всяко необходимо оборудване

Лукашенко иска задълбочаване на сътрудничеството между двете страни

Според междуправителствените споразумения от април Беларус премина към плащане в руски рубли за природен газ, доставян на републиката. Беларуските власти съобщиха, че са определили цената на доставките в руски рубли, но страните не разкриха публично цената на доставките. По-рано белоруската страна плащаше доставките на газ в щатски долари.

В щатски долари също е деноминирана търговската надценка на дъщерното дружество на Газпром, Газпром трансгаз Беларус (бившата Белтрансгаз), с която газът се продава на белоруски потребители на едро.

Съгласно договора, сключен в края на 2021 г., цената на газа за Беларус през 2022 г. е 128,52 долара за хиляда кубически метра.

Беларус и Русия сътрудничат в гражданската авиация

Беларус и Русия сътрудничат в гражданската авиация

Двете държави отдавна обявиха намерение за сближаване

Както е известно, двете държави си сътрудничат в много области.