До края на тази година властите в Беларус и Русия ще вземат редица конкретни решения за сътрудничество в областта на гражданската авиация. Това заяви в неделя ръководителят на авиационния отдел на Министерството на транспорта на Беларус Артем Сикорски пред канала STV.

"Имаме отделна работна програма специално за гражданската авиация. Тя е доста обемна, има проблеми както от икономическо естество, така и от въпроси на безопасността на полетите, авиационната сигурност, търсенето и спасяването и много други", каза Сикорски. По думите му тези въпроси сега се обсъждат активно. "До края на годината трябва действително да издадем подходящи решения по всички точки", каза той.

Русия и Беларус заедно излитат в космоса
Обновена

Русия и Беларус заедно излитат в космоса

"Роскосмос" ще организира космически полет за представители на Беларус

Сикорски обясни, че страните работят по-специално за намаляване на тарифите за беларуските превозвачи и тази тема е доста актуална.

"Предлагаме да разгледаме въпроса за каботажа, както товарен, така и пътнически. Тоест възможността белоруските превозвачи да извършват полети през територията на Руската федерация. Още веднъж, както товарни, така и пътнически", каза Сикорски.

Припомняме, че двете държави обявиха отдавна намерение за тясно сътрудничество в редица сфери.

Едно от последните обявени общи начинания бе разработването на спътник с подметрова разделителна способност - оповестено през април.

Също през април, руският президент Владимир Путин възложи на руската космическа агенция "Роскосмос" да организира необходимото обучение и полет на борда на руски космически кораб за представители на Беларус.

И Беларус прие списък с неприятелски държави

И Беларус прие списък с неприятелски държави

Списъкът включва и България