Руският президент Владимир Путин възложи на руската космическа агенция "Роскосмос" да организира необходимото обучение и полет на борда на руски космически кораб за представители на Беларус, съобщава ТАСС.

Това обяви самият държавен глава по време на церемония по връчване на държавни награди на руски космонавти на космодрума "Восточни".

Той отбеляза, че вече е обсъдил този въпрос с президента на Беларус Александър Лукашенко, който в момента е на работно посещение в Русия, където се очаква са обсъди с руския си колега кризата в Украйна, западните санкции и двустранните отношения.

Уверен съм, че това ще бъде нов етап от нашето сътрудничество в изследването на космоса, заяви Путин.

Отношенията между Путин и Лукашенко били уникални

Отношенията между Путин и Лукашенко били уникални

Според говорителя на Кремъл

Космодрумът "Восточни" в Амурска област в Източна Русия е първият национален граждански космически център. Указ за изграждането на космодрума е подписан от руския президент през 2007 г. През 2012-2016 г. по време на първия етап от изграждането на космодрума е изградена многоцелева стартова база за ракети носители Союз-2.

Вторият етап предвижда изграждане на стартова площадка за ракети носители "Ангара-А5" и свързаната с тях инфраструктура. Очаква се вторият етап от изграждането на космодрума да завърши в края на настоящата година.

Според официалното съобщение на пресслужбата на Кремъл Владимир Путин и Александър Лукашенко ще обсъдят развитието на двустранното сътрудничество и интеграцията на Москва и Минск в рамките на Съюзната държава.

Предвидени са срещи с губернатора на Амурска област Василий Орлов и ръководителя на руската космическа агенция Дмитрий Рогозин.

Впоследствие беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че би искал да лети в космоса, но "има кого да изпрати там".

"Бих искал (сам да летя в космоса). Но аз лично имам кого да изпратя. Затова ще помисля по този въпрос", посочи той в отговор на въпрос на журналисти след разговорите с руския президент, съобщава ТАСС.

Войната между Русия и Запада се пренася и в космоса?

Войната между Русия и Запада се пренася и в космоса?

"Роскосмос": Възстановяването на нормалните връзки между партньорите на МКС - само след отмяна на санкциите