Президентите на Русия и Беларус Владимир Путин и Александър Лукашенко изградиха уникални отношения.

Това заяви Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

"Те наистина имат уникални отношения. Те разбират същността на това, което се случва в нашите страни и около нас, както никой друг", каза Песков по телевизионния канал Беларус-1 в неделя. Сигурен съм, че за това, което се случва сега в Украйна, сърцето на Александър Григориевич боли не по-малко от Владимир Владимирович. И те се разбират", продължи Песков.

Киев настоява ЕС да затвори границите си с Русия и Беларус

Киев настоява ЕС да затвори границите си с Русия и Беларус

За да засили икономическия натиск

"Те също разбират разногласията, които може да имаме. Но за тях основното винаги е продължаването на приятелския им диалог. Въпреки че, повярвайте ми, понякога си казват не съвсем лични неща. Защото има интереси на Беларус, и има интереси на Русия И те са много твърди в защитата на интересите на своите страни. Това е отношението, което всъщност гарантира добро бъдеще за нашите двустранни", каза прессекретарят на руския президент.

Припомняме, че Беларус е известен съюзник на Русия. 

Владимир Путин поздрави вчера беларуския си колега Александър Лукашенко с Деня на единството на народите на двете страни. 

"В последно време нашите страни успяха да направят много за развитието на интеграцията и конструктивното двустранно сътрудничество", се казва в поздравителната телеграма.

В нея се припомня, че са одобрени редица важни документи, включително секторни програми за съюзяване, а изрично се посочват концепцията за миграционна политика на съюзната държава и актуализираната военна доктрина.

Путин изразява увереност, че изпълнението на постигнатите договорености "ще създаде условия за укрепване на позициите на Русия и Беларус на международната арена", за по-нататъшен напредък към формирането на общо социално-икономическо и хуманитарно пространство.

"Това несъмнено отговаря на жизнените интереси на нашите два братски народа и е наистина важно с оглед на напрегнатата международна ситуация", подчерта руският лидер.

2 април е Денят на единството на народите на Русия и Беларус. През 1996 г. е подписан договорът "За създаване на Общността на Русия и Беларус", а година по-късно и Договорът за съюз на двете държави.

Основните цели на създаването на Съюза са да се повиши жизненият стандарт на народите, да се укрепят отношенията на братство, приятелство и сътрудничество в политическата, икономическата, социалната и други области и да се осигури устойчиво социално-икономическо развитие на участващите държави чрез обединяване на техния материален и интелектуален потенциал.

 Киев: Русия прехвърля в Беларус още ракетни подразделения и наемници от Близкия изток

Киев: Русия прехвърля в Беларус още ракетни подразделения и наемници от Близкия изток

200 наемници са пристигнали в Гомел