Руският президент Владимир Путин поздрави беларуския си колега Александър Лукашенко с Деня на единството на народите на двете страни, съобщи пресслужбата на Кремъл. "В последно време нашите страни успяха да направят много за развитието на интеграцията и конструктивното двустранно сътрудничество", се казва в поздравителната телеграма.

В нея се припомня, че са одобрени редица важни документи, включително секторни програми за съюзяване, а изрично се посочват концепцията за миграционна политика на съюзната държава и актуализираната военна доктрина.

Путин изразява увереност, че изпълнението на постигнатите договорености "ще създаде условия за укрепване на позициите на Русия и Беларус на международната арена", за по-нататъшен напредък към формирането на общо социално-икономическо и хуманитарно пространство.

"Това несъмнено отговаря на жизнените интереси на нашите два братски народа и е наистина важно с оглед на напрегнатата международна ситуация", подчерта руският лидер.

2 април е Денят на единството на народите на Русия и Беларус. През 1996 г. е подписан договорът "За създаване на Общността на Русия и Беларус", а година по-късно и Договорът за съюз на двете държави.

Основните цели на създаването на Съюза са да се повиши жизненият стандарт на народите, да се укрепят отношенията на братство, приятелство и сътрудничество в политическата, икономическата, социалната и други области и да се осигури устойчиво социално-икономическо развитие на участващите държави чрез обединяване на техния материален и интелектуален потенциал, обяснява агенция Новости.