Руският гигант "Газпром" потвърди, че правителството на Беларус е изплатило всички дългове по газовите доставки и газоподаването ще бъде възстановено в пълен размер, съобщава РИА Новости.

Според говорителя на президента Наталия Тимакова информацията е потвърдена в телефонен разговор между президента Дмитрий Медведев и директора на „Газпром" Сергей Милер.

Милер заявил, че от Беларус са превели дължимите суми и доставките на газ се възобновяват на 100%, както е според подписаното споразумение.

Припомняме, вчера министър - председателят на Беларус Владимир Семашко  заяви, че на руския гигант „Газпром" са изплатени дължимите 187 милиона щатски долара.

„Към 16.00 часа сме привлекли 200 милиона долара, от които 187 са преведени за покриване на дълга", изтъкна Семашко.

Междувременно стана ясно, че ръководството на „Газпром" е изплатило 228 милиона долара, дължими за транзита на газ през територията на Беларус.

Тази сума се отнася за месеците ноември и декември от миналата година, както и за първия месец на 2010 година.

Припомняме, вчера Беларус постави ултиматум на „Газпром", че ако до 10 часа днес не изплатят просрочията за транзита на газ през нейната територия транзитното преминаване ще бъде спряно. Дължимата сума е 260 милиона долара.

Официалният представител на дружеството Сергей Куприянов заяви, че няма никакви проблеми, които биха могли да възпрепятстват доставката и транзита на газ.

„Всички необходими команди за възобновяване на газовите доставки за Беларус са издаде", подчерта Куприянов.

Припомняме,  Русия започна да намалява доставките на газ за Беларус заради неплатени дългове.

Еврокомисарят по енергетиката Марлене Холцнер заяви, че само три страни - Литва, Германия и Полша - ще бъдат засегнати от газовия спор.

През територията на Беларус руският газа захранва Калининградска област, Украйна, Полша, Литва и Германия.

Транзитът се осъществява чрез магистралния газопровод „Ямал - Европа" (собственост на „Газпром") и чрез газопреносната система „Белтрансгаз" (50 % от акциите са на „Газпром").

Годишно транзитът през Беларус е в обем от 50 млрд. кубически метра, като „Ямал - Европа" поема 33 млрд. куб./м. от общото количество.

Междувременно Москва увери Еврокомисията, че ще изпълни задълженията си по газовия договор.

От началото на 2010 година Беларус плаща на Русия за газа не по действащия договор, а по установена еднолично от Минск цена.