Белият дом и Сенатът се споразумяха по плана на стойност 2 трилиона долара за смекчаване на икономическия ефект от коронавируса в САЩ, съобщава "Ройтерс".

След като текстът бъде окончателно одобрен, той ще трябва да бъде гласуван в Камарата на представителите и да бъде обнародван от президента Доналд Тръмп.

Пакетът включва пряка социална помощ за американските граждани за 500 млрд. долара, която ще бъде изплатена на два пъти. По думи на министъра на финансите Стивън Мнучин това означава по 2400 долара за американците, които изкарват по-малко от 75 000 долара годишно, а домакинствата с деца ще получат допълнителни 600 долара.

Блокаж в Сената на САЩ за икономическите стимули

Блокаж в Сената на САЩ за икономическите стимули

Демократите от опозицията искат мерки за обикновения американец

Предвижда се и извънредна подкрепа за ликвидност на стойност 500 млрд. долара за най-сериозно засегнатите индустрии. Общо 61 млрд. долара от тези пари ще отидат за авиокомпаниите, от които 32 млрд. в облигации, и други 29 - в заеми.

350 млрд. помощ в заеми ще получи пък малкият бизнес. За застраховане на работниците, останали без работа, ще бъдат отделени 250 млрд. долара.

Все още не е ясно каква сума ще бъде заделена за болниците. 10 млрд. долара ще бъдат инвестирани в разработването на лекарство за COVID-19, а други 4 млрд. - за покупка на медицинско оборудване и маски. Местните власти в различните щати ще получат финансова подкрепа от 150 млрд. долара, а за федералните агенции ще бъдат отпуснати близо 50 млрд.