Директорът на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке заяви, че от рецесията в Америка "технически е приключила", въпреки това икономиката все още остава слаба.

Причина за това е преди всичко високото ниво на безработицата.

Прогнозите на Федералния резерв за тази година заковават твърдо 10% безработица, което е само 0.8% по-ниско рекорда от 1982 година, посочва Бернанке.

Припомняме, президентът Барак Обама назначи за втори мандат Бен Бераннке с думите, че се надява институцията да остане независима система.

Въпреки преназначаването, оценките за поведението на Бернанке в шоковия период по време на финансова и последвала икономическа криза бяха противоположни.

Припомняме, пред два дни по време на реч в Ню Йорк Обама също изрази увереност, че финансовата система на страната е стабилизирана.

Според мнението на шефа на Федералния резерв САЩ съумяха да избегнат криза от мащабите на Голямата депресия през 30-те години. Това обаче се дължи преди всичко на доброто международно сътрудничество.

"Най-сериозната финансова криза от времето на голямата депресия премина миналата година. От провокираната от нея глобална рецесия ние едва сега започваме да се изправяме на крака. Нека не забравяме, че изходът можеше да бъде значително по-сериозен и то в негативна посока.

За разлика от 1930 година, когато икономическата политика е била предимно пасивна и когато политиката спъваше сътрудничеството в международен план, опитът от миналата година показа, че финансовите системи в такива ситуации могат и трябва да действат агресивно и заедно", подчерта директорът на резерва.