САЩ и другите богати държави трябва да вземат урок от развиващите се нации. Такова становище е изразил шефът на американския федерален резерв Бен Бернанке, съобщават чужди медии.

Бернанке е посочил, че трябва да се въведат дисциплиниращи бюджетни правила, да се направи търговията по-свободна, да се осъществяват държавни капиталовложения и да се поддържа образованието. Той е разкритикувал политиците в САЩ и другите страни за това, че не са могли да реализират редица ключови икономически принципи. В същото време той е предупредил, че много бързите действия могат да отслабят икономиката.

Високото ниво на безработицата Бернанке определя като национална криза и изтъква, че хората, които не работят две-три години, губят трудови навици. Той е призовал американския конгрес да предостави повече поддръжка на строителната промишленост, която е в криза.

Миналата седмица федералният резерв на САЩ стартира операция „Туист", която предвижда подмяна на краткосрочни книжа с дългосрочни. Така Федералният резерв ще реинвестира постъпления от изтичащи облигации, обезпечени с ипотека, в нови ипотечни облигации.

Според Бернанке икономическият ръст остава бавен. Последните индикатори говорят  за слабост на пазара на труда, а турбулентността на финансовите пазари обуславя рискове по отношение на икономическите перспективи на САЩ.