Основната криптовалута bitcoin нарасна с 6% във вторник и стигна най-високата си стойност от почти година и половина насам. Биткойнът се изкачи до $35 198 на фона на засилващите се спекулации за пускане на спот биткойн борсово търгуван фонд (ETF).

За целия понеделник ръстът бе от 10%, което го прави най-добрия ден за криптовалутата от почти година, предаде Reuters. Все пак стойността на биткойна остава под пика от 2021 г. от почти 69 хил. долара.

Втората по големина криптовалута "етер" също се изкачи (със 7.6%) и достигна най-високата си стойност от август насам. Рипълът прибавя близо 4% към стойността си, а соланата - 2.3%.

Основната причина за търсенето е надеждата, че скоро Съединените щати ще одобрят пускането на спот биткойн борсово търгуван фонд, което най-вероятно ще увеличи интереса към пазара.

Досега Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC) се въздържаше от допускането на такъв продукт с довода, че съществуват рискове като измами и манипулации на пазара.

"Стойността на какъвто и да било актив е броят хора, които го използват. Така че ETF-ът ще създаде голяма аудитория и ще увеличи ликвидността", коментира Стийн Якобсен, главен технологичен директор на Saxo.

Bitcoin надмина ключовите $30 000

Bitcoin надмина ключовите $30 000

Криптовалутата нарасна с 23% през март