Богатството на най-богатите олигарси в Русия се е увеличило с 11,084 милиарда долара от началото на 2024 г. според индекса на милиардерите на Bloomberg, който се изчислява въз основа на стойността на акциите на компаниите, контролирани или притежавани от тях.

Според Bloomberg Billionaires Index от началото на годината съоснователят на "Еврохим" и Сибирската въглищна енергетическа компания (СУЕК) Андрей Мелниченко е спечелил 3,86 милиарда долара, нетното му състояние е $22,7 милиарда. Стойността на паричните инвестиции и личните активи на милиардера отчасти се базира на местни медийни съобщения и цифри, предоставени от представителни пресслужби Състоянието на основния акционер на "Северстал" Алексей Мордашов се увеличи с 2,08 млрд. долара до $23 млрд. Стойността на паричните му инвестиции се основава на анализ на дивиденти, вътрешни сделки, данъци и пазарни показатели. Владимир Лисин, председател на борда на директорите на Новолипецкия металургичен комбинат (НЛМК), който беше ударен от украински дронове на 24 февруари, е спечелил 1,49 милиарда долара, увеличавайки състоянието си до 25,4 милиарда долара (стойността на паричните инвестиции и личните активи на милиардера отчасти се основава на анализ на дивиденти, вътрешни транзакции и пазарни индикатори).

Най-голяма загуба е претърпял акционерът на производителя на природен газ "Новатек" Генадий Тимченко, чието състояние е намаляло с 1 милиард долара до 13,2 милиарда долара (стойност въз основа на анализ на дивиденти, вътрешни транзакции, данъци и пазарни показатели).

От март 2012 г. агенцията публикува Bloomberg Billionaires Index, който включва информация за богатството на 500-те най-богати хора на планетата.

Песков: Русия може да издържи с години на още западни санкции

Песков: Русия може да издържи с години на още западни санкции

Според него руската икономика се адаптира добре към годините на западни санкции