"Боинг" обяви, че има споразумение за сделки на обща стойност 9,3 милиарда долара, за 50 самолета на Нигерия и 30 на Саудитска Арабия, съобщава АФП.

Компанията описва споразумението с Нигерия, като най-голямото до момента подписано в Африка. Както и Саудитска Арабия, нигерийците купуват самолети 737 MAX. "Докато авиокомпания работи с нови Airbus A320s, авиокомпанията избира 737 MAX за бъдещето", обясняват "Боинг".

Фирмата отбелязва, че първите доставки за Саудитска Арабия са през 1945 г., тъй като тези самолети DC-3 "раждат търговските въздушни пътувания в кралството".

"Боинг" цитира генералния директор на "Сауди Арабиан Еърлайнс" Салех бин Насър Ал-Ясер: "Търсенето на услуги за въздушен транспорт на вътрешния пазар на Кралство Саудитска Арабия нарасна експоненциално" и има амбиции да "покрие нови пазари извън Саудитска Арабия".

Сделката е за 189-местен 737 MAX 8, чиито оперативни разходи "Боинг" определя като по-ниски с 8% от сегашните Airbus A320. Ако всички опции за покупка се изпълнят, двете сделки, ще са общо за 17,6 млрд. долара.

Собственикът на "Грийн Еъруейс" Бабауанда Афолаби коментира, че нигерийсата сделка е силен знак за нарастващата африканска предприемаческа динамика и устойчивост.

"Боинг" разглежда тази сделка като стъпка към изграждането на "солидна" панафриканска мрежа, добавяйки, че авиационният сектор в Африка има "изключителен" потенциал.

От стартирането на 737 MAX, "Боинг" съобщава, че са получени повече от 4800 поръчки от над 100 клиенти по целия свят и 631 доставки между януари и септември.

Европейският съперник "Еърбъс" заяви по-рано този месец, че през периода от януари до ноември има 380 нетни поръчки за самолети с 673 доставки през този период.