Достъпът на мигрираща работна сила от България и Румъния трябва да бъде ограничен спрямо великобританския пазар на труда, ако двете страни се присъединят към ЕС през следващата година.
Това заявиха някой от най-големите работодателски организации във Великобритания, цитирани в обширна статия в британския ежедневник Financial Times.

Повечето работни организации и синдикати са приветствали в началото идеята да се запълни недостигът на работна сила в страната и да се ограничи инфлацията в заплатите чрез привличането на хиляди „евтини" работници от страните на Източна Европа, които се присъединиха към ЕС през 2004 г. и бъдещите страни-членки.

В последствие обаче тази идея е била отхвърлена, поради негативното влияние, което тази нова работна сила може да окаже върху прекомерното разрастване на обществените услуги в страната и влиянието върху местните работнически общества.

Директорът на отдел човешки ресурси в най-голямата работодателска компания CBI Сюзън Андерсън е заявила, че е необходима пауза в политиката на „отворени врати" на Великобритания спрямо новите страни-членки на Съюза, за да могат да се извлекат поуките от тази политика от нейното функциониране до сега. Според нея системата за наблюдение и контрол над имиграцията трябва да бъде засилена и подобрена в най-скоро време.

Подобно мнение изказва и генералният директор на Търговската камара в страната Дейвид Фрост, според който нарастващият брой на имигрантите в страната със сигурност ще породи големи социални проблеми в британското общество.
Добре квалифицираните и „евтини" работници ще изместят местни неквалифицирани младежи, търсещи работа и това може да създаде социално негодувание.

Според официалните данни 392 хил. работници от Източна Европа са се регистрирали за работа в страната по правителствената регистрационна схема от месец май 2004 г. до сега. В действителност това число е доста по-голямо.

Единствените работодатели, които подкрепят политиката на „отворени врати" са тези от сферата на селското стопанство и преработвателната промишленост, където броят на наети имигранти е значителен.