Централната банка на Русия увеличи своята основна лихвена ставка с един процент, достигайки ново ниво от 16 процента. Това е петото последователно увеличение от началото на текущия цикъл на повишения, който започна през юли 2023 година, когато основният лихвен процент беше 6,5 процента. Последното увеличение е по-малко значително в сравнение с предишните. Това пише в резюмето от ежедневния доклад на разузнаването на британското министерство на отбраната, публикувано в социалната медия X.

Инфлацията в Русия продължи да се ускорява и около края на 2023 година, достигайки 7,5 процента на годишна база през ноември, в сравнение с 6,7 процента през октомври. За цялата 2023 година, инфлацията е оценена на 7,4 процента от руската статистическа служба, което е почти двойно по-високо от целта на Централната банка на Русия.

Продължаващата военна интервенция на Русия в Украйна има голяма вероятност да окаже отрицателно влияние върху икономическите перспективи на Русия. Увеличението на вноса в сравнение с износа вероятно допринася за обезценяването на руската рубла от началото на военния конфликт, което също така вероятно е двигател на инфлацията. С увеличаването на разходите за отбрана за сметка на други сектори, рискът от прегряване на руската икономика остава значителен.

Песков: Русия може да издържи с години на още западни санкции

Песков: Русия може да издържи с години на още западни санкции

Според него руската икономика се адаптира добре към годините на западни санкции