Великобритания официално отказва да се присъедини към еврозоната поне през следващите пет години и премахва отдела в Министерството на финансите, свързан с тези въпроси.

Това съобщи финансовият министър Джордж Озбърн при представянето на новия държавен бюджет в парламента, съобщава РИА Новости.

„Великобритания няма да се присъедини към еврозоната по време на мандата на сегашното правителство, който изтича през май 2015 г.", заяви Озбърн.

Отказът за влизане в еврозоната и затягането на правилата за делегиране на правомощия от Великобритания в ЕС е един от основните приоритети на предизборните на Консервативната партия, чийто член е Озбърн.

Предишното правителство на Великобритания отложи през 2003 г. разглеждането на възможността за въвеждане на еврото за периода след 2010 година.

 „Ние също премахнахме отдела, занимаващ се с тази подготовка.Новият екип ще бъде натоварен с по-продуктивни дейности", иронично коментира Озбърн.

На заседанието стана ясно, че от януари 2011 г. ще бъде наложен данък върху банките, което ще засегне баланса на активите на британските банки и подразделенията на чуждестранни банки в Обединеното кралство.

По време на заседанието финансовият министър не оповести точната ставка на данъка, но подчерта, че данъчният режим е по-либерален за малките банки.

По-късно бе съобщено, че през 2011 г. данъчната ставка ще бъде 0.04%, а през следващите години - 0.07%. Предвижда се за активи с по-дълъг матуритет данъчната ставка да бъде два пъти по-голяма.

Според изчисленията на британското правителство новият данък ще „влее" в британската хазна по 2 милиарда паунда на година.

 „Длъжни сме да помним, че кризата започна в банковия сектор и проблемите на банките предизвикаха огромни загуби за обществото като цяло. Затова мисля, че е правилна да им се наложи съответната такса, която да отразява рисковете, които генерират", категоричен е Озбърн.

Той добави, че подобен подход е бил препоръчан и от Международния валутен фонд. По думите му въвеждането на подобен данък е целесъобразно и справедливо.

Озбърн припомни, че правителствата на Франция и Германия също са изразили намерение да наложат данък върху балансовите активи на банките.