Очакванията на британската общественост за инфлация се увеличиха през януари, вероятно поради опасения за прекъсване на корабоплаването в Червено море, показа проучване, публикувано от американската банка Citi в петък, цитирано от Ройтерс.

Обществените очаквания за инфлацията през следващите пет до 10 години се повишиха до 3,6% през януари от 3,4% през декември, най-високата им стойност от април 2023 г., според проучването, проведено онлайн от социологическата компания YouGov.

Очакванията за инфлацията за следващите 12 месеца се покачиха до двумесечен връх от 3,9% през януари от 3,5% през декември.

"Този месец смятаме, че новините за прекъсване на доставките, както и рисковете за енергийните доставки, вероятно са довели до повишаване на тези данни", каза икономистът на Citi Бенджамин Набаро.

Данните за инфлацията на потребителските цени, публикувани през януари, показват повишение до 4,0% за декември от 3,9% през ноември.

Централната банка на Англия (BoE) запази лихвените проценти до почти 16-годишен връх в четвъртък, но допусна възможността за намаляването им с падането на инфлацията, въпреки че също предупреди за рисковете от прекъсване на търговията заради ситуацията в Червено море.

Въпреки че проучванията на публичните инфлационни очаквания не са добра директна прогноза за бъдещата инфлация, BoE разглежда повишените очаквания като фактор, който ще забави спада на инфлацията, след като първоначалната причина за по-високата инфлация изчезне.

Проучване на мениджъри по покупките, публикувано тази седмица, показа, че британските производители са били засегнати от инфлацията, произтичаща от напрежението в Червено море, където атаките на подкрепяните от Иран бунтовници хуси са нарушили глобалното корабоплаване.

Citi заяви, че допуска инфлационните очаквания на обществото да спаднат през следващите месеци, тъй като общите потребителски цени спаднат, освен ако сътресението от конфликта в Червено море не се увеличи.

"Засега тези данни остават в съответствие с добре закотвените инфлационни очаквания и по-нататъшно намаляване на ръста на цените през следващата година", каза Набаро.

Анкетата на YouGov е проведена сред 2028 пълнолетни британци на 22 януари и 23 януари.

Инфлацията в Еврозоната се понижи

Инфлацията в Еврозоната се понижи

Инвеститорите очакват намаляване на лихвите