Инфлацията в еврозоната се понижи, както се очакваше през януари, подхранвайки надеждите за по-ранно намаляване на лихвения процент от Европейската централна банка, съобщава "Политико".

Инфлацията се понижи до 2,8% от 2,9% през декември, след като се бе повишила от 2,4% през предходния месец, показват предварителни данни на Евростат. Анализаторите също прогнозираха спад на инфлацията през януари.

Очаква се общата инфлация да бъде неравномерна в началото на 2024 г., тъй като различни еднократни ефекти като повишаване на данъците и отпадане на енергийните субсидии оказват влияние върху годишните изчисления.

Основната картина също продължи да се подобрява, макар и постепенно. Като се изключат нестабилните цени на храните, алкохола, тютюна и енергията, инфлацията се забави до 3,3% от 3,4% през декември. Това е най-ниското ниво от близо две години.

Въпреки това, цените на услугите, където натискът върху заплатите обикновено се забелязва по-лесно, не успяха показвайки тенденция към понижение, оставайки стабилно на 4 процента. Представители на ЕЦБ предупредиха многократно, че стабилният ръст на заплатите може да забави по-нататъшния напредък при връщането към целта от 2 процента.

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард каза, че в банката искат да видят умереност в "критично важните" данни за заплатите, преди да намалят лихвените проценти.

Данните за заетостта в еврозоната за декември, публикувани едновременно, не показват признаци на драматично отслабване, което би могло да подкопае възможностите на работниците за договаряне. Сезонно коригираното ниво на безработица е 6,4 процента, стабилно в сравнение с ноември 2023 г. и спад от 6,7 процента през декември 2022 г.

Възобновената низходяща тенденция на основната инфлация ще поддържа очкванията за първо намаление на лихвите през второто тримесечие. Основната лихва по депозитите на ЕЦБ възлиза на рекордните 4 процента, въпреки че икономиката на региона почти не е нараснала през последните шест тримесечия.

ЕЦБ беше ясна, че следващият й ход ще бъде надолу, въпреки че движение остава неясно, кога ще се случи това. Президентът на Бундесбанк Йоахим Нагел каза по-рано тази седмица, че "алчният звяр на инфлацията е опитомен", сигнализирайки, че неговата съпротива срещу по-ранно сваляне на лихвите може да е отслабнала.

Лагард: Еврозоната не е в сериозна рецесия

Лагард: Еврозоната не е в сериозна рецесия

Мнение на Европейската централна банка