Европейският съюз рискува да претърпи икономическа стагнация и масова безработица, освен ако страните-членки на ЕС не проведат „амбициозни структурни реформи в следващите пет години".

За това предупреди европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен, цитиран от europe.bg.

Докато не съществува единна рецепта за реформи, всички държави-членки на ЕС трябва да инвестират в образованието и иновациите, да намалят бюрокрацията, да окуражат промяната от „работни места с ниска производителност към такива с висока", заяви още той по време на годишния икономически форум в Брюксел.

В момента страните-членки се борят с високи бюджетни дефицити и са изправени пред пазарна спекулация срещу еврозоната, подхранвана от съмненията относно платежоспособността на Гърция и другите силно задлъжнели държави като Португалия и Испания.

Рен подчерта, че европейските правителства не трябва да разчитат само на възстановяването на световната икономика, за да изчезнат проблемите и в техните икономики.

„Според мен има голям риск, след като видим ясно икономическо възстановяване да седнем самодоволно и безучастно и да забравим за структурните реформи", добави още той.

Без реформи Европа може да остане в застой, със среден (годишен) растеж на производството около 1.5% в най-добрия случай и с безработица, дори след цикличното възстановяване, около 7-8% „до края на десетилетието", коментира Рен.

Според прогнозите на Европейската комисия политиките, насърчаващи растежа могат да доведат до нива на брутния вътрешен продукт „с над 2%", което от своя страна ще доведе до „създаването на над 10 милиона работни места и ще съкрати процента на безработицата с 3%".

Политическото бездействие, добави Рен, може да „подкопае основите на нашата социална пазарна икономика и да изразходи ресурсите, предназначени за подкрепа на нуждаещите се хора".