Заседанието на надзорния съвет на „ТрансБолкан Пайплайн" - проектната компания за строителството на петролопровода Бургас-Александруполис, което трябваше да се проведе утре в Амстердам, е отменено по инициатива на Гърция, съобщава „Российская газета".

Насроченото за 14 декември в Амстердам заседание на надзорния съвет няма да се състои, посочи официалният представител на „Транснефт" Игор Демин.

Гърция ни предложи да не провеждаме надзорния съвет и ние я подкрепихме. Трябва да се преразгледа целия дневен ред предвид изменената ситуация, но не трябва да се прави прибързано, заяви той и поясни, че „Транснефт" трябва да получи указания от руските власти за това как да се процедира.

Демин обясни, че в „Транснефт" днес е получена официалната позиция на българския акционер. Става дума за разтрогване на междуправителственото споразумение. Гръцката страна също е била официално уведомена за това.

Изданието припомня, решението на българското правителство от 7 декември да прекрати участието си в проекта за изграждане на трансбалканския петролопровод Бургас-Александруполис, тъй като го смята за икономически неизгоден.

Тръбопроводът с мощност 35 милиона тона петрол годишно с възможно увеличение до 50 милиона тона трябваше да бъде построен от пристанището Бургас на Черно море до гръцкото Александруполис на Егейско море.

Работата по проекта за нефтопровода дълго време се усложнява от позицията на България. От „Транснефт" многократно са се оплаквали, че българската страна не изпълнява финансовите си задължения по проекта. В медиите нееднократно са се появявали неофициални информации за прекратяване на проекта, които обаче по-късно биват опровергавани от акционерите. От „Транснефт" пък многократно поясняваха, че ще направят всичко възможно разходите да бъдат минимализирани.