Чешкото председателство в Съвета на ЕС ще има за приоритет организирането на среща на върха за възстановяване на Украйна и прилагане на план "Маршал" за страната. Това обяви чешкият премиер Петр Фиала, съобщава "Франс прес".

От началото на юли Чехия поема от Франция шестмесечното ротационно председателство на Съвета на ЕС, а на 1 януари догодина ще предаде председателската роля на Швеция.

Бихме желали да организираме среща на върха за следвоенното възстановяване на Украйна с план "Маршал" за Украйна в присъствието на украинския президент Володимир Зеленски, заяви Фиала.

Той обаче поясни, че предварително условие за такава среща е мирът в Украйна.

Нов План "Маршал" ще е необходим за Украйна

Нов План "Маршал" ще е необходим за Украйна

Възстановяването на страната вероятно ще струва трилиони

Фиала открои като бъдещи приоритети на новото председателство управлението на бежанската криза, следвоенното възстановяване на Украйна, енергийната сигурност, засилването на европейската отбрана и сигурността на киберпространството.

Трябва да продължим натиска върху Русия, да запазим европейското единство по този въпрос и да продължим подкрепата за Украйна, категоричен бе чешкият премиер.

От началото на руската инвазия на 24 февруари Чехия е подслонила 300 000 украински бежанци и е изпратила на Украйна оръжия за 142 милиона евро.

За план "Маршал" за Украйна още през март заговори и Германия.

Съгласно плана "Маршал", приложен след Втората световна война, Съединените щати предоставят на Европа днешния еквивалент на около 200 милиарда долара за четири години за икономическа и техническа помощ.

Украйна е в центъра и на чешкото председателство

Украйна е в центъра и на чешкото председателство

Прага поема щафетата от Париж