Украйна се нуждае от план "Маршал" за справяне с последствията от руската инвазия. Това заяви германският финансов министър Кристиан Линднер, цитиран от "Ройтерс".

Нашата подкрепа за борбата на украинския народ за свобода ще продължи, увери той в реч пред долната камара на парламента.

"Нашата солидарност с европейския ни съсед има трайна основа и затова се нуждаем от международен план "Маршал" за Украйна", категоричен бе министърът.

Войната в Украйна вече е нанесла щети за над 100 млрд. долара

Войната в Украйна вече е нанесла щети за над 100 млрд. долара

Половината от украинския бизнес е затворен

По-рано днес украинският президент Володимир Зеленски обяви, че Киев е готов да обещае да не търси членство в НАТО в замяна на това Русия да се съгласи на прекратяване на огъня и изтегляне на войските си.

Служител на НАТО пък предупреди, че войната е напът да влезе в безизходица, тъй като украинските сили пречат на Русия да постигне напредък, но руският президент Владимир Путин не показва желание да отстъпи.

"И така, какво се случва, когато тези две сили се смазват взаимно по този начин? Загубите на живот и щетите ще бъдат доста сериозни", прогнозира той.

Бедност грози над 90% от украинците при продължителна война

Бедност грози над 90% от украинците при продължителна война

ООН: За да избегнем по-нататъшни страдания, разрушения и обедняване, се нуждаем от мир сега

По оценки на украинското правителство войната досега е причинила щети за най-малко 100 милиарда долара върху инфраструктура, като пътища, мостове и болници, а също е довела до затварянето на поне половината от предприятията в Украйна, докато другата половина работи доста под капацитета си.

ООН предупреди, че ако нахлуването на Русия в Украйна се превърне в продължителен конфликт, почти 30% от населението на източноевропейската страна, населявана от 44 милиона души, може да остане под прага на бедността, докато други 62% биха били изложени на риск също да изпаднат в бедност в рамките на една година.