Ако нахлуването на Русия в Украйна се превърне в продължителен конфликт, почти 30% от населението на източноевропейската страна, населявана от 44 милиона души, може да остане под прага на бедността, докато други 62% биха били изложени на риск също да изпаднат в бедност в рамките на една година. Това сочат данните на Програмата за развитие на ООН (ПРООН), съобщава "Ройтерс".

По оценки на украинското правителство войната досега е причинила щети за най-малко 100 милиарда долара върху инфраструктура, като пътища, мостове и болници, а също е довела до затварянето на поне половината от предприятията в Украйна, докато другата половина работи доста под капацитета си.

Войната в Украйна вече е нанесла щети за над 100 млрд. долара

Войната в Украйна вече е нанесла щети за над 100 млрд. долара

Половината от украинския бизнес е затворен

"Войната в Украйна причинява невъобразими човешки страдания с трагична загуба на живот и разселване на милиони хора. Въпреки че необходимостта от незабавна хуманитарна помощ за украинците е от първостепенно значение, тежките последици за развитието в случай на продължителна война стават все по-очевидни", предупреди администраторът на ПРООН Ахим Щайнер.

Той посочи, че тревожният икономически спад и страданията и трудностите, които той ще донесе на вече травмираното население, трябва да бъдат поставени на фокус. Според него все още има време да се предотврати тази мрачна перспектива.

ПРООН призова за незабавно прекратяване на конфликта.

За да избегнем по-нататъшни страдания, разрушения и обедняване, ние се нуждаем от мир сега, подчерта Щайнер.

ООН: Над 3 милиона души вече са избягали от войната в Украйна

ООН: Над 3 милиона души вече са избягали от войната в Украйна

Почти половината от тях са деца