Правителството на Чехия във вторник повиши възрастта за пенсиониране и намали пенсиите за бъдещите пенсионери, с цел спестяване на системата милиарди крони годишно, съобщава "Ройтерс".

Реформата включва постепенно повишаване на възрастта за пенсиониране. Така се забавя пенсионирането със седем месеца за хората, които сега са на 52 години, в сравнение със сегашната възраст за пенсиониране от 65 години. Той също така намалява пенсиите, изчислени за бъдещите пенсионери, с около 8% в сравнение с настоящата формула.

Чешките пенсии, финансирани от текущи вноски на работници и предприемачи, получиха увеличения заради инфлацията през 2022 г. и 2023 г., което повиши стойността им спрямо средните заплати.

Страната обаче е изправена пред фискален натиск от застаряващото население поради по-високата продължителност на живота и ниската раждаемост.

"Промените ще предотвратят колапс на пенсионната система и ще осигурят достойни пенсии и за днешното младо поколение", каза премиерът Петр Фиала.

Реформата на дясноцентристкия кабинет има за цел да запази средната очаквана възраст за пенсиониране на около 21 години. Това означава, че когато се промени продължителността на живота, възрастта за пенсиониране също ще се промени. Конкретните възрасти ще бъдат определени в момента, когато засегнатите хора навършат 50 години.

Средната продължителност на живота при раждане в страната е 76 години за мъжете и 82 години за жените, според данни от 2022 г. на Чешката статистическа служба.

Хиляди чехи казаха "не" на по-късно пенсиониране

Хиляди чехи казаха "не" на по-късно пенсиониране

Чешкото правителство иска да повиши възрастта от 65 на 68 години

Страната е похарчила 9,4% от БВП за пенсии миналата година, а пенсионната система показа рекорден дефицит от 72,8 милиарда чешки крони (3,10 милиарда долара) за годината, или около 1% от БВП.

Реформата също така позволява по-ранно пенсиониране на хора, работещи в тежки физически или рискови професии, като горски работници, пожарникари, миньори, заварчици или специализирани медицински сестри.

Правителството има достатъчно гласове, за да прокара законодателството, но сегашната опозиция, водена от партия ANO на бившия премиер Андрей Бабиш, вероятно ще превърне реформата в инструмент в кампанията преди парламентарните избори през есента на 2025 г.

ANO избягва опитите за междупартийно споразумение за промени в пенсиите.

Хиляди чехи протестираха срещу бедността, НАТО и подкрепа за Украйна

Хиляди чехи протестираха срещу бедността, НАТО и подкрепа за Украйна

Според някои източници, участниците са било около 10 000 души

Това означава, че реформата вероятно ще срещне твърда опозиция в парламента, където се очаква да стигне през следващите месеци.

Припомняме, че миналата година се проведоха протести срещу по-късното пенсиониране и бедността.