Около 2000 работници излязоха в сряда по улиците на чешката столица Прага и преминаха през правителствени сгради протест срещу предложеното повишаване на възрастта за пенсиониране, съобщи АП.

Чешкото правителство иска да повиши възрастта от 65 на 68 години, като призна за огромна дупка в бюджета.

Пенсиите вече бяха индексирани, което означава, че се поддържа високата инфлация, която за февруари беше 16,6 процента.

Но сега правителството ограничи увеличението до едва 2,3 процента.

Хиляди чехи протестираха в Прага срещу бедността

Хиляди чехи протестираха в Прага срещу бедността

Опозицията поиска спиране на подкрепата за Украйна

Лидери от опозиционни партии също участваха в демонстрацията.

Сред тях са Андрей Бабиш, популисткият милиардер, лидер на центристката партия ANO, антимигрантската Партия на пряката демокрация и крайнолявата комунистическа партия.

Бабиш, бивш министър-председател, призова синдикатите да организират големи протести, обещавайки своята подкрепа.

Протести срещу бедността в страната се проведоха по-рано този месец. 

Френската пенсионна реформа отива в Конституционния съвет

Френската пенсионна реформа отива в Конституционния съвет

Този орган обаче рядко отменя цели закони

Припомняме, че протестите в Чехия се провеждат на фона на тези срещу пенсионната реформа във Франция, които прераснаха в насилие.

Последно днес стана ясно, че Конституционният съвет на Франция ще излезе с дългоочаквано решение на 14 април относно това дали плановете на правителството за увеличаване на възрастта за пенсиониране са в съответствие с конституционните норми, се казва в изявление на най-висшия френски съд

Планът на президента Еманюел Макрон за увеличаване с две години, до 64 години, на възрастта за пенсиониране, срещна яростна съпротива от страна на работниците и профсъюзите, като още нов национален ден за стачки и протести е насрочен за 6 април.

Съветът има властта да отмени законопроекта, или част от него, ако прецени, че нарушава конституцията. На практика обаче Конституционния съвет рядко отхвърля цели законопроекти.

Синдикатите поискаха от Макрон да оттегли или да спре влизането в сила на законопроекта - който е приет, но все още не е публикуван, в очакване на прегледа от Конституционния съвет - за да успокои нещата.