Конституционният съвет на Франция ще излезе с дългоочаквано решение на 14 април относно това дали плановете на правителството за увеличаване на възрастта за пенсиониране са в съответствие с конституционните норми, се казва в изявление на най-висшия френски съд, цитиран от Ройтерс.

Планът на президента Еманюел Макрон за увеличаване с две години, до 64 години, на възрастта за пенсиониране, срещна яростна съпротива от страна на работниците и профсъюзите, като още нов национален ден за стачки и протести е насрочен за 6 април.

Съветът има властта да отмени законопроекта, или част от него, ако прецени, че нарушава конституцията. На практика обаче Конституционния съвет рядко отхвърля цели законопроекти.

Синдикатите поискаха от Макрон да оттегли или да спре влизането в сила на законопроекта - който е приет, но все още не е публикуван, в очакване на прегледа от Конституционния съвет - за да успокои нещата.

Правителството заяви, че е готово да разговаря със синдикатите, но по други теми, и последователно заявява, че ще остане твърдо по въпроса за пенсиите. Премиерът Елизабет Борн предложи среща със синдикатите следващия понеделник и вторник.

Лоран Бергер, ръководителят на синдиката CFDT, каза по-рано в сряда, че ще отиде на срещата, за да повтори искането си законопроектът да бъде спрян.

"Профсъюзите няма да отидат да обсъждат нищо друго", каза той пред телевизия franceinfo. "Ще отида там, за да обясня, че тази реформа е задънена улица."

Милиони хора демонстрират и стачкуват от средата на януари, за да се противопоставят на законопроекта.

Протестите се засилиха, след като правителството използва специални правомощия, за да прокара законопроекта в парламента без гласуване, като общественото разочарование се превърна в по-широко настроение срещу президента Макрон.

Опозиционните партии поискаха от Съвета да отхвърли законопроекта по процедурни причини, след като правителството постави строг лимит за това колко дълго депутатите могат да го дебатират и в крайна сметка заобиколи окончателното гласуване в парламента.

Конституционни експерти казват, че Съветът може да отмени мерки, които имат за цел да помогнат на по-възрастните работници да си намерят работа, с мотива, че това няма място в пенсионния закон.

Проучванията на общественото мнение показват, че огромно мнозинство от гласоподавателите са против законопроекта за пенсиите и подкрепят протестите, въпреки жестоките сблъсъци покрай неотдавнашните демонстрации.

В последния ден на протести във вторник в Париж и други градове облечени в черно групи подпалиха кофи за боклук и хвърляха предмети по полицията, която използва срещу тях сълзотворен газ.

Нивото на насилие обаче не може да се сравнява с това от миналата седмица и митингите бяха до голяма степен мирни.

Макрон обясни на французите, че няма да отстъпи

Макрон обясни на французите, че няма да отстъпи

Френското правителство няма да се поддаде на проявяващите насилие в битката за пенсиите