Ръководството на германската компания Daimler призна, че е дала милиони долари подкупи на държавни чиновници в 22 страни, за да си осигури солидни поръчки при добри условия за периода 1998-2008 г.

Американското правосъдно министерство се зае с разследването преди около месец и обвини компанията за сумата от 56 милиона долара.

В списъка със страните, на които служителите на Daimler са „благодарили" за оказаното съдействие са Русия, Китай, Тайланд, Гърция, Ирак, Хърватия, Туркменистан, Узбекистан и други.

Според обвинението е и, че компанията е нарушила и програмата "Петрол срещу храни" и е продавала на Ирак автомобили и резервни части.

Условията на споразумението, сключено между Daimler и правителството на САЩ, предвижда германската компания да заплати глоба в размер на 185 милиона долара. Това е еднократно обезщетение, за да се избегне съдебен процес.

Американският борсов надзор и правосъдното министерство са наблюдавали концерна от 2004 г., когато дялово участие в него още имаше "Крайслер" (от 1998 г. до 2007 г. - б. р.).

Председателят на Съвета на директорите на Daimler Дитер Зетш в изявление пред федералния съд каза, че компанията си е "взела урок от миналото". „Сега ние станахме по-добри и по-силни и имаме намерение да се придържаме към високите стандарти на водене на бизнеса."