Френската мултинационална корпорация за хранителни продукти Danone SA и производителят на гуми Michelin си партнират за създаването на биотехнологична платформа.

Тя ще бъде фокусирана върху "прецизната ферментация". Проектът изисква инвестиция в размер на 16 млн. евро и трябва да започне да произвежда през 2025 г., уточни АФП.

С помощта на американския стартъп DMC Biotechnologies и Crédit Agricole Center France двете компании се стремят да сведат до минимум въздействието си върху околната среда и да стимулират иновациите.

Производственото съоръжение ще бъде разположено в Клермон-Феран, Франция, в рамките на центъра за устойчиви материали Parc Cataroux, иновационен център, създаден от Michelin.

"Предизвикателството е да работим заедно, за да доведем лабораторната технология до прединдустриален мащаб. Тази платформа ще ни помогне да произвеждаме биосъставки и материали, за да намерим алтернативни решения на изкопаемите ресурси", отбеляза Пиер Робер, директор на центъра за устойчиви материали на Michelin.

Акциите на "Данон" скачат поради предстоящо сливане

Акциите на френския хранителен гигант “Данон” рязко