До края на годината в Румъния ще бъдат съкратени минимум 100 хиляди души, работещи в държавния сектор.

Мярката се налага да бъде предприета като част от действията, които северната ни съседка предприема за намаляване на бюджетния дефицит.

Румънският финансов министър Себастиан Владеску допълни, че съкращаването на тези 100 хиляди души всъщност е условие, за да може след време заплатите и пенсиите да се върнат на сегашните си нива.

Той подчерта, че едно от изискванията на Международния валутен фонд за продължаването на финансовата помощ за Румъния е до края на годината държавните служители да не бъдат повече от 1 290 000 души, което предполага 70 хиляди уволнения.

Според управляващите съкращенията трябва да засегнат именно администрацията, а не други сектори като образованието и здравеопазването.

Неразграничаването на отделните сектори, в които трябва да се осъществи намаляването на заплатите, а сега и съкращенията всъщност е един от най-спорните аспекти на финансовите мерки на румънското правителство.

Според анализаторите обаче тези съкращения не дават никаква гаранция, че ще помогнат за подобряването на ефективността на държавния сектор в Румъния.