Държавният дълг на Франция се е увеличил в края на юни до безпрецедентно високо равнище от 114,1% от брутния вътрешен продукт (БВП). Това съобщава Националният институт за статистика и икономически изследвания.

В съобщението се уточнява, че в парично изражение дългът сега е 2 трлн. 638,3 млрд. евро. Ръстът достигна 12,7 процентни пункта в сравнение със ситуацията в края на март тази година, което представлява 113,4 млрд. евро. Това е най-голямото увеличение на държавния дълг на Франция за такъв период от започването на воденето на статистиката на института, т. е. от 1995 г.

Великобритания регистрира рекорден дълг

Великобритания регистрира рекорден дълг

Правителството е взело заем от 35,9 милиарда британски лири

Подчертава се, че "част" от толкова рязкото увеличение на държавния дълг е причинено от "рязко увеличение на разходите на редица ведомства". По-специално тези средства са били насочени "за финансиране на необходимите мерки, предприети в контекста на санитарната криза", причинена от коронавируса. Разходите на хазната са били свързани с финансирането на голяма програма за обезщетения за техническа безработица.

В същото време държавата беше принудена да отложи социалните плащания от фирми и предприятия за по-късна дата. Данъчните постъпления в хазната също са спаднали. В резултат на това финансовата задлъжнялост на структурите за социално осигуряване се увеличи през този период с 84,9 милиарда евро.