Десетки хиляди испанци излязоха на протестни шествия срещу т.нар „пакт Евро+" и цялостната антикризисна политика на правителството, предаде „Ройтерс". В столицата протестите тръгнаха от шест точки на града, за да се съберат на метри от парламента.

Към обяд протестиращите в Мадрид бяха между 35 000 и 40 000 души, по данни на полицията. Националното радио съобщи, че няма стълкновения между демонстрантите и силите за сигурност.

Протестиращите наричат себе си „разярените". Демонстрациите започнаха след местните избори на 22 май, защото, според много испанци, политиците са спрели да представляват избирателите си.

В момента най-сериозни критики отнася т.нар „пакт Евро+", който трябва да засили конкурентоспособността на отделните страни в ЕС чрез премахване на индексирането на заплатите, вдигане на пенсионната възраст, общи данъчни основи и конституционни механизми за контрол на външния дълг. Според редовите испанци, с негова помощ работодателите ще назначават, но и уволняват много по-лесно.

Лидерите на четвъртата по големина икономика в Еврозоната предприеха множество стъпки, за да убедят инвеститорите, че страната няма да последва Гърция, Португалия и Ирландия, които се наложи да бъдат спасявани от ЕС и МВФ. Обикновените хора са на мнение, че междувременно политиците са загърбили техните проблеми.

Безработицата достигна най-високите си нива от 14 години насам, като половината от младите хора са без работа. Банките почти не дават кредити, цените на стоките растат по-бързо от средното за региона, инвестициите почти изчезнаха, а цените на недвижимите имоти се сринаха.

Междувременно вече две години правителството се стреми почти да не увеличава заплатите на държавните служители за сметка на по-висока пенсионна възраст и скокове в данъците.