Десетки демонстранти са блокирали входа на Агенцията по приватизация в центъра на Атина тази сутрин. Те планират още протести през деня срещу продажбата на двете най-големи пристанища в страната, съобщава „Ройтерс”.

Гърция се е съгласила да продаде 67 % от акциите на пристанището в Пирея на COSCO (бел. ред. Държавната Китайска корабна компания) за 368,5 млн. евро. Атина също планира да продаде по-голямата част от акциите във второто си най-голямо пристанище в северния гръцкия град Солун по-късно тази година.

Около 80 държавни служители и членове на свързани с комунистите групи протестираха рано тази сутрин пред централата на агенцията по приватизация, която ръководи продажбите.

1100 са работещите в пристанището в Пирея, а на това в Солун – около 400.

Кореспондентката на БНР в Гърция допълва, че активисти от младежката организация на СИРИЗА подкрепят протестиращите. Всички срещи и преговори с Министерството на търговския флот досега са завършили без резултат. Синдикатите продължават да настояват приватизацията на двете пристанища да спре и работните места да се запазят.

Трансферът на стоки е силно засегнат от протестите. На двата порта вече седмица стоят неразтоварени контейнери и тирове.

Круизните кораби се движат с променени маршрути, така че да не спират на блокираните пристанища.

Над 15 000 чуждестранни туристи се очаквали днес на пристанище Пирея. Туристическите фирми обаче променили маршрута.

От депутати от управляващата коалиция се чуват призиви към премиера Алексис Ципрас да вземе спешни мерки и стачката да бъде прекратена, като протестиращите моряци и докери бъдат мобилизирани.