Американският долар продължава драматичния си срив и днес, като е съвсем близо до най-големия си месечен спад от десетилетие, след като инвеститорите се притесниха, че възстановяването на американската икономика ще бъде възпрепятствано от борбата за ограничаване на епидемията от новия коронавирус (COVID-19), отбелязва "Ройтерс".

Слабостта на американската валута засили еврото, като единната европейска валута докосна 1,19 долара, най-силното представяне от май 2018 г. и се радва на най-голямото си месечно поскъпване от септември 2010 г.

Доверието в долара беше подкопано допълнително, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп вчера предложи отлагане на президентските избори през ноември.

Тръмп предложи отлагане на президентските избори в САЩ заради COVID-19

Тръмп предложи отлагане на президентските избори в САЩ заради COVID-19

Пак нападна гласуването по пощата

Това стана в същия ден, в който данни за брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ показаха свиване на годишна база с 32,9 процента през второто тримесечие, най-бързият темп след Голямата депресия.

Индексът на долара се понижи до 92.546 в началото на търговията днес, ниво, последно наблюдавано през май 2018 г., преди да се възстанови на ниво 92.847.

Доларът поевтиня с близо пет процента през юли, като по-голямата част от спада настъпва през последните 10 дни, след като заразените с новия коронавирус се увеличиха в няколко американски щата, а някои неотдавнашни данни показват, че икономическото възстановяване губи темпо.

Анализатори на Unicredit заявиха, че "продължават да очакват слабостта на щатския долар да се запази през август, месец, в който резките движения в рамките на деня са по-вероятни заради по-леките пазарни условия".

Ала те казаха, че предвид опасенията за глобалния икономически растеж и притесненията за по-нататъшното развитие на COVID-19, както и обезценяването, което щатският долар вече претърпя през последните седмици, натискът надолу ще бъде "по-малко интензивен" през следващия месец.