Президентът на САЩ Доналд Тръмп  предложи да се отложат президентските избори, насрочени за 3 ноември 2020 г., в които той в момента изостава сериозно в социологическите проучвания, като изтъкна като причина за това епидемията от новия коронавирус и, както го определи, "подправяне" на изборите, съобщава "Франс прес". 

"Отлагане на изборите, докато хората могат правилно, сигурно и безопасно да гласуват???", написа Тръмп в профила си в "Туитър".

"С универсалното гласуване по пощата (а не дистанционно гласуване, което е добре) 2020 г. ще бъдат НАЙ-НЕТОЧНИТЕ и ПОДПРАВЕНИ избори в историята. Това ще бъде голям срам за САЩ", подчерта американският държавен глава.

Само Конгресът на САЩ може да промени датата на изборите, която е определена със закон на 3 ноември. Тъй като демократите контролират Камарата на представителите (долната камара на Конгреса), това изглежда много малко вероятно да се случи.

По-рано Тръмп настоя, че не вижда никакъв проблем да се продължи напред с изборите, където се изправя срещу претендента на демократите Джо Байдън.

Епидемията от новия коронавирус остава извън контрол в обширни части на САЩ, включително наскоро в щати, управлявани от републиканците като Флорида и Тексас.

Байдън: Тръмп да гарантира гласуването по пощата

Байдън: Тръмп да гарантира гласуването по пощата

Байдън обвини президента Доналд Тръмп, че нарочно допуска недофинансирането на пощенската служба

По време на първичните избори за президент по-рано тази година няколко щата отложиха гласуването или отвориха по-малко изборни секции.

В допълнение, големите спортни събития бяха отменени или съкратени и има сериозни съмнения в голяма част от страната дали училищата и университетите ще бъдат отворени отново през септември.

Ала Тръмп остро се противопостави на опитите на демократите да се увеличи възможността за гласуване по пощата, като настоя, че това ще насърчи измамите и че американците трябва да се подредят на опашки пред урните, както обикновено.

Неговите противници твърдят, че няма доказателства за значими измами в американски избори и по-скоро са необходими повече усилия за подобряване на сложната логистика на гласуването по пощата.